SILA LAYARI LAMAN WEB RASMI JABATAN HAL EHWAL PELAJAR IPGKDA

Visi

Melahirkan guru bertaraf dunia daripada segi kualiti pembangunan insan bagi memenuhi aspirasi negara

Misi

Komited melengkapkan bakal guru dengan kepelbagaian kebolehan dan berketerampilan, berfikiran kritikal serta berakhlak mulia

Fungsi Jabatan

• Melaksanakan dan memantau program peningkatan dan pengembangan kendiri pelajar.
  • Mengumpul, menyalurkan dan membekalkan maklumat antara pihak pelajar, pensyarah, pentadbir Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia.
  • Pengurusan Rekod dan Data dan Statistik Pelajar serta mengemas kini dari semasa ke semasa.
  • Memberi latihan asas dalam aspek penyuburan diri, kepimpinan dan pengurusan.
  • Mengurus hal-hal kebajikan dan keselamatan pelajar.
  • Meningkatkan sahsiah dan disiplin keguruan pelajar.
  • Mengurus dan mentadbir hal-hal kediaman pelajar asrama dan luar asrama.

PERKHIDMATAN

• Mengumpul dan menyalur maklumat antara pihak pelajar, pensyarah dan pentadbir.
  • Mengurus pelajar ke program penyuburan kepimpinan dan pengurusan pelajar.
  • Memastikan tahap disiplin pelajar berada pada tahap yang tinggi.
  • Mengurus kebajikan dan keselamatan pelajar.
  • Meningkatkan lagi tahap disiplin pelajar.
  • Memastikan data enrolmen pelajar tepat dan terkini.
  • Memastikan pelajar dapat menginap di asrama dengan selesa.
  • Melaksanakan akta 174 dengan adil dan saksama.
  • Memastikan semua pelajar mengikit peraturan maktab.
  • Memberi khidmat nasihat dan kaunseling secara berkesan.
  • Memastikan minggu pendaftaran dan pengurusan pelajar baru dilaksanakan mengikut posedur yang ditetapkan.
  • Memastikan majlis rasmi kelolaan JHEP dilaksanakan dengan berkesan.
  • Memastikan pengisian secara dalam talian untuk tapisan keselamatan, Jobsmalaysia dan e-penempatan bagi pelajar-pelajar semester akhir disiapkan tepat pada masanya.